A pro-bono project to create a rooftop garden to be used by groups attending training sessions, film showings and exhibitions. Located at 107 Projects Redfern, the site presented particular challenges. Being a concrete inner city rooftop all structures needed to be carried up the narrow staircases of the building and be freestanding. A living shade structure was created with willows to provide a place to shelter from the heat of the sun. Productive beds provide produce for the 107 café and the community. The Rooftop garden is now a thriving community space. In 2016 Fresh Landscape Design received two Gold national awards and a Silver national award from the Australian Institute of Landscape Designers and Managers for the 107 Projects rooftop garden.

 

Following on from our development of a masterplan for Bungendore Park for Palerang Council, the Bungendore Country Muster, a local community group asked Fresh Landscape Design to help to develop a place in the park to commemorate the Australian bush balladeers. Initially we ran a student design ideas project with landscape architecture students from University of Canberra and one design based on a treble clef was selected as an inspiration. We then refined the design and siting in the park to develop a facility that can be used by tourists and the local community in many ways including as a performance venue.

Fresh Landscape Design also worked in consultation with the Bungendore Country Muster to develop an interpretive signage strategy and deliver the first set of signs.

The Centenary Trail is a 145km walking and cycle touring loop trail through urban and rural areas of Canberra, from the northern ACT border to Tuggeranong Town Centre. Created to celebrate the Centenary of Canberra in 2013, the trail provides access through major open spaces around Canberra including areas previously closed to the public. The project began as a community idea and was developed over several years by the client. We worked with the client alongside planning, environmental and graphic design consultants and Makin Trax to turn this from a bold idea into built form.

Our work focused on the new trail sections needed to connect the existing northern trail sections, from the Australian War Memorial heading anti-clockwise to Gold Creek in Gungahlin. A non-vehicular access campground, pedestrian bridges and lookouts were included along with stock fencing and grids. We also engaged with rural landowners, developed a signage strategy and provided all the GIS mapping for the project. The project received the 2016 AILA ACT Award of Excellence for Cultural Design.

We found the original Yarralumla Fitness Trail, installed in the 1970s, in almost original condition apart from some missing parts and plenty of wear and tear. Of course design for fitness trails has moved on in the last 40 years and the equipment provider had lots of ideas about how to make improvements. Under our superintendence, the old equipment was removed at 12 stations and new equipment and hard landscaping was installed taking account of existing trees, irrigation and sites of national significance.

 

The breezeway in the University of Canberra Student Services area was refurbished to rejuvenate a thoroughfare space. This was a truly collaborative project with FLD working as the lead landscape architect along with other architects and structural and mechanical engineers. The project included the selection of street furniture, fittings and paving designed to project the interior design theme outside. A sunken walkway provided an innovative solution to allow access to the foundation stone while maintaining the pedestrian access to surrounding buildings.

Erskine Business Park is a rapidly growing precinct in Western Sydney based around a biodiversity corridor and busy roads with many large trucks. As part of Penrith City Council’s Erskine Business Park Local Infrastructure and Estate Identity Enhancement Program we provided landscape architecture services and co-ordinated the design team.The end result included enhancing the existing entry signs with planting and sculptural elements, development of a new DDA compliant bus shelter design to be used throughout Penrith, creating a recreation area complete with outdoor gym, table tennis and picnic facilities, street tree planting, mass plantings to enhance the streetscapes, small seating areas and a plan for bush regeneration and weeding in the biodiversity conservation area. The result is an aesthetically pleasing yet practical landscape that provides for people working in the business park while protecting the adjacent biodiversity area.